banner
pocetnapovijestkako dociaktivnostigalerijaslika

 

 

 

 


macevi AKTIVNOSTI

Početak aktivnosti vezanih uz sanaciju utvrde Gračanica seže do prije nekih desetak godina. Prva akcija provedena u tome smislu jest akcija čišćenja unutrašnjeg dvorišta utvrde i vanjskog opkopa okolo utvrde od guste vegetacije u ljeto 2002. godine. U akciji je sudjelovalo Hrvatsko planinarsko društvo Strmac, Udruga hrvatskih šumara, Ekološka udruga Izvor (tada Multimedijalna udruga Studeni), i Muzej Nova Gradiška. Po prvi puta utvrda je oslobođena guste šume koja je podrivala same temelje utvrde. Narednih godina slijedi nekoliko redovitih akcija čišćenja niske vegetacije koje provode članpostavljanje smjerokazaovi „Izvora“ i „Strmca“, da bi se spriječilo daljnje širenje i obnavljanje šume unutar utvrde.

 

 

Godine 2005. u listopadu, članovi Ekološke udruge Izvor uz pripomoć HPD Strmac postavljaju smjerokaze koji vode od crkve u Baćindolu kroz šumu do utvrde Gračanica.

 

<-- postavljanje smjerokaza

 

 

 

akcijaGodine 2009. I 2010. nastavljaju se akcije čišćenja korova. U svibnju 2010. članovi „Strmca“ i „Izvora“ grade nadstrešnicu u blizini utvrde i ponovo čiste korov, da bi se arheolozima iz Muzeja Nova Gradiška pripremio teren za skorašnje arheološko iskapanje.
U lipnju i srpnju 2010. godine Muzej Nova Gradiška uz financijsku potporu Ministarstva kulture RH obavlja konzervatorsko-arheološke radove s ciljem izrade smjernica za obnovu i prezentaciju utvrde. Daljnja istraživanja Muzej planira obavljati tijekom slijedećih nekoliko godina.

 

 

čišćenje okoline Gračanice 18. 04. 2009 -->

 

 

 

 

 

 

Udruga volontera | Korina kozmetika

početna | povijest | kako doći | aktivnosti | galerija slika
izvori