banner
pocetnapovijestkako dociaktivnostigalerijaslika

 

 

 

 


macevi POVIJEST

Selo Baćindol prvi puta se spominje 1458. godine. Naseljeno je na mjestu nekadašnjeg rimskog naselja Menneianae-a. Kasnije je preseljeno uz cestu Cernik-Požega i bilo je u posjedu cerničkih vlastelina Deževića (ili Desislavića). Cernik se prvi puta spominje godine 1363. godine kao posjed gore spomenutih plemića Deževića. Tu je na mjestu današnjeg cerničkog dvorca najprije podignuta drvena utvrda koja je s vremenom više puta rušena i paljena i ponovo dograđivana i na kraju pretvorena u dvorac. Cernička utvrda nije bila izgrađena na strateški valjanom mjestu jer je bila smještena u ravnici i okružena brdima pa ju je bilo lako osvojiti. Zbog toga tadašnji vlasnici cerničkoga kraja odlučuju izgraditi utvrdu u brdima, mnogo čvršću, sigurniju i teže osvojivu, danas poznatu pod nazivom Gračanica, u blizini sela Baćindol.

O utvrdi Gračanica se vrlo malo zna. Nije poznat niti jedan povijesni spis iz razdoblja kada je utvrda bila nastanjena, a koji bi nam govorio sa sigurnošću da je riječ o utvrdi lociranoj na uzvisini blizu naselja Baćindol, izuzev povelje hrvatsko-ugarskoga kralja Ludovika II iz 1525. godine, kojom Deževićima između ostalih potvrđuje i "castrum novum Lehovacz alias Vaskapu in districtu Csernek". No ni povelja kralja Ludovika ne koristi naziv Gračanica nego Lehovac i nije sigurno tvrditi da se radi o istoj utvrdi. Gračanicu ne spominje niti Evlija Ćelebi, turski putopisac koji je u 17. stoljeću putovao našim krajem, obilazeći redom sve tadašnje turske gradove i utvrde. No i pored toga utvrda Gračanica ima svoju važnost, i premda u prilično ruševnom stanju, ova građevina je danas najsačuvanija srednjovjekovna utvrda u novogradiškoj okolici iz toga doba.

povijest1Pretpostavlja se da su utvrdu sagradili cernički plemići Desislavići (Deževići) krajem 14. ili početkom 15. stoljeća radi obrane od Turaka. Neki autori vjeruju da je utvrda nešto starija i da je najprije bila vlasništvo plemića Zenišćanskih (1476. godine), a tek nakon njih utvrda dolazi pod vlasništvo Deževića.

Sa trinaestak metara visoke branič kule vidi se daleko u Bosnu. S druge strane nekada se mogao vidjeti Dolac, srednjovjekovna utvrda smještena u požeškoj županiji, a s Dolca vidjela se utvrda u Velikoj. Sve te srednjovjekovne građevine služile su kao signalne ispostave. Kada bi iz Bosne krenula turska vojska, posade utvrda bi međusobno signalizirale vatrom te tako dojavljivale turske pokrete. Kada su Turci zaposjeli ovaj kraj 1536. godine, Gračanicu su najvjerojatnije koristili u istu svrhu.

 

NASTAVAK NA SLIJEDEĆOJ STRANICI ->

 

 
Udruga volontera | Korina kozmetika

početna | povijest | kako doći | aktivnosti | galerija slika
izvori